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_______________ 
 
 
I. AGREEMENT ON NON-TARIFF BARRIERS PERTAINING TO THE 

ELECTRICAL SAFETY AND ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY (EMC) OF 
ELECTRONIC GOODS 

1. QUESTION: Paragraph 1 – We understand that the standards, technical regulations and 
conformity assessment procedures for E/E products covers not only electrical safety or EMC, 
but also includes energy efficiency, WEEE etc. Why is the NT proposal limited to only 
electrical safety or EMC?  Are those principles in the US proposal not applicable to energy 
efficiency and other regulations on E/E products, for example? 

 
ANSWER: Two main reasons:  our proposal was a response to the EC proposal, which 
was limited to electrical safety and EMC, and these were also the regulatory areas in which 
our industry was requesting action.  Certainly, transparency and good regulatory practice are 
also applicable to environmental regulations and would study any proposal Singapore might 
provide to address environmental regulations and energy efficiency for electronics goods. 

 
2.   QUESTION: Paragraph II.B – Does the proposal apply only to Central Government 

bodies?  Or also to state or local government bodies?  We note that the WTO TBT Agreement 
applies to the Central Government Bodies, local government bodies and non-governmental 
bodies. 

 
ANSWER: The United States regulates electrical safety and EMC at the Federal level; 
hence we drafted the text to apply to the Federal level only.  However, several Members have 
suggested that we broaden the disciplines of our initiative to the sub-Federal level, noting that 
some Members regulate electrical safety and EMC at the sub-Federal level.  Some possible 
options for doing this might include the following: (a) Members could schedule the regulatory 
bodies to which its commitments under this initiative apply (including if applicable sub-
Federal entities); or (b) the proposal could include language that tracks the language of TBT 
Articles 3.1 and 7.1 which state that “Members shall take such reasonable measures as may be 
available to them to ensure compliance by [sub-Federal bodies] …”  We would be interested 
in Members’ views on this issue. 
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3.   QUESTION: Paragraph III.C – How are the transparency provisions different from those in 
the WTO TBT Agreement? 

 
ANSWER: Under our proposal, all the transparency provisions of the TBT Agreement 
continue to apply, with the addition of seven main requirements:  (1) a Member must notify 
all proposed standards, technical regulations or conformity assessment procedures that may 
have a significant effect on trade, not just those that are not based on relevant international 
standards; (2) a Member must identify up front in its WTO notice the parts of the proposed 
measure that in substance deviate from relevant international standards, guides or 
recommendations (rather than provide such information subsequently upon request) (3) a 
Member must consider comments from interested persons, not just Members, on the proposed 
standard, technical regulation or conformity assessment procedure; (4) a Member must allow 
as a “reasonable time” for the submission of comments from Members on a proposed measure 
normally not less than 60 days; (5) a Member must publish (in print or electronically) the 
proposed standard, technical regulation or conformity assessment procedure (rather than 
simply a notice thereof); (6) a Member must be prepared to provide particulars upon request 
concerning the standard, technical regulation or conformity assessment procedure including 
how it took into account the costs of complying with the proposed technical regulation or 
conformity assessment procedures; and (7) Members must publish or otherwise make 
available to the public comments it receives on the proposed standard, technical regulation or 
conformity assessment procedure as well as its responses to significant and relevant issues 
raised in those comments. 

 
4. QUESTION: Paragraph III.F – On what basis are the products to be included in Annex II 

determined? 
 

ANSWER: We are currently considering the best way to characterize the products for 
listing in the relevant Annexes of the proposal, given that regulators do not regulate by HS 
code.  We would welcome suggestions.   

 
5.   QUESTION: Paragraph III.H – For products in Annex III, can Members choose not to 

accept SDoC but use other assurances of conformity such as the Certification of Conformity 
(CoC) as required in the other Member’s domestic regulation?  On what basis are the products 
to be included in Annex III determined? 

 
ANSWER: Members self-select the products to include in Annexes III (SDoC) and IV 
(Third-Party Certification) from the list in Annex I. Our intent is that for each product listed 
in Annex I for which a Member requires an assurance of conformity, the Member would 
indicate whether it accepts SDoC (by listing it in Annex III) or third-party certification 
(Annex IV). We would need more information on the Certification of Conformity to answer 
this question fully (e.g., is it a self-certification or a third-party certification?).   

 
 

__________ 


